Welke zaagtafel kopen

Een zaagtafel kopen kan een moeilijke opgave zijn. Want welke zaagtafel is nou echt geschikt? Welke zaagtafels gaan nou het langste mee? In dit artikel geven we antwoord op deze twee vragen. In deze koopgids geven we handige tips zodat jij een zaagtafel vind die bij jou past, en waar je jaren lang plezier van hebt.

Welke zaagtafel heb ik nodig?

Tegenwoordig zijn er een hele boel zaagtafels van verschillende merken te koop. Allemaal hebben ze verschillende eigenschappen, met verschillende functies. Wanneer je kiest voor de meest uitgebreide zaagtafel, dan betaal je natuurlijk ook de hoofdprijs. Maar heb je dit allemaal nodig? Heb je echt een krachtige zaagtafel nodig voor lichte werk? hieronder hebben wij een aantal punten op een rij gezet waar je op moet letten als je een zaagtafel kopen gaat.

  • Klusser of professional: Heb je de zaagtafel dagelijks nodig, en heb je veel ervaring?
  • Materialen: Welke materialen ga je voornamelijk zagen?
  • Gewicht: Blijft de tafelzaag op 1 plek staan of neem je deze mee naar verschillende projecten?
  • Kwaliteit: Welke kwaliteit wil je behalen met de tafelzaag?
  • Onderstel: Neem ik een tafel met of zonder onderstel.
  • Veiligheid: Zijn er veiligheidsfuncties aanwezig?

Over welke functies moet de tafelzaag beschikken?

De zaagtafels hebben allemaal verschillende eigenschappen en functies. Welke opties zijn voor jou belangrijk? De belangrijkste opties als je een zaagtafel kopen gaat vind je hieronder.

Geleiders

De meeste zaagtafels beschikken over een geleider, zodat je mooi recht kan zagen. Wanneer je de tafelzaag regelmatig gebruikt om recht platen te zagen, raden wij aan om hier naar te kijken voordat je over gaat tot aankoop.

Verstekzagen

Een optie die niet alle zaagtafels hebben, is het zagen in verstek. Is dit voor jou belangrijk dan moet je goed kijken of de zaagtafel hierover beschikt.

Veiligheid

Beschikt de zaagtafel over een veiligheidsschakelaar? Valt deze uit wanneer het mis gaat? Veiligheid staat bij het klussen altijd voorop!

Maximale zaagdikte

Een nog belangrijk onderdeel waar je naar moet kijken als je een zaagtafel kopen gaat, is de maximale zaagdikte? Het kan zijn dat je voornamelijk platen wilt zagen van bijvoorbeeld 60 mm diep. Wanneer dit het geval is heb je een zaagtafel nodig met een zaagcapaciteit van 60 mm of meer. Daarnaast moet je rekening houden dat wanneer je in verstek gaat zagen je wat zaagcapaciteit inlevert. Kijk daarom ook goed naar de maximale zaagdikte in verstek.

Vermogen en toerental

Het laatste onderdeel waar je naar moet kijken is het vermogen en toerental van de zaagtafel. Het vermogen geeft aan hoe krachtig de zaagmachine is, voor dikkere en harde platen heb je een hogere vermogen nodig. de toerental geeft aan hoe snel het zaagblad draait. Hoe harder het blad draait, des te fijner de zaagsnede is.

Conclusie welke zaagtafel kopen

Als het goed weet je nu een beetje waar je op moet letten als een zaagtafel kopen gaat. Waar je goed over na moet denken is waar je de tafelzaag voor gaat gebruiken. Als je hem alleen maar gebruikt om af en toe een stukje hout te zagen, dan heb je er niks aan om een zaagtafel te kopen die bijvoorbeeld ook in verstek zaagt. Ook is het vermogen een belangrijk punt om goed over na te denken. Ben je van plan om harde, dikke platen te zagen, zorg dan dat je voor een zaagtafel kiest met een hoge vermogen en de juiste zaagdiepte.